petstart

0

Mit érdemes tudni a kutyák babesiosiáról?

A babesiosis egysejtű paraziták által okozott megbetegedés. Jelenleg több mint 100 Babesia-fajt ismernek már, ezek közül hazánkban egy ún. nagy Babesia, a Babesia canis canis okozza leggyakrabban a kutyák megbetegedését. (A kis Babesiák hazánkban egyelőre csak ritkán fordulnak elő). A kórokozót hazánkban a Dermacentor reticulatus nevű kullancsfaj terjeszti.

A babesiosis egysejtű paraziták által okozott megbetegedés. Jelenleg több mint 100 Babesia-fajt ismernek már, ezek közül hazánkban egy ún. nagy Babesia, a Babesia canis canis okozza leggyakrabban a kutyák megbetegedését. (A kis Babesiák hazánkban egyelőre csak ritkán fordulnak elő). A kórokozót hazánkban a Dermacentor reticulatus nevű kullancsfaj terjeszti.

 

A kutya a fertőzött kullancs vérszívása közben fertőződik. A véráramba került Babesiák megtámadják a vörösvértesteket, és azokban szaporodni kezdenek. (Egy másik kullancs a vérszívás útján ilyenkor már megfertőződhet.)

 

A fertőzött vörösvértestek részben szétesnek, részben ezeket az immunrendszer idegenként ismeri fel és elpusztítja. Súlyos fertőzés esetén ezek a folyamatok a gazdaállatban vérszegénységet (anaemiát) okoznak. A szétesett vörösvértestekből kiszabadul a vérfesték (hemoglobin) és a vesén keresztül a vizelettel ürül (haemoglobinuria), emiatt a vizelet véresnek, vörösesbarnának tűnik.

 

Mikor kell arra gondolni, hogy a kutya esetleg Babesiával fertőződött?

•Ha kullancsot találunk a kutyában, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kutya meg is fertőződik. Lehet, hogy másik kullancsfaj élősködött a kutyán, vagy nem volt fertőzött a kullancs, de mindenképpen 1-2 hétig érdemes jobban odafigyelni kedvencünkre. Lehetőleg azonnal távolítsuk el a kullancsot.

•A babesiosis klasszikus tünetei általában átlagosan 1 hét lappangási idő után jelentkeznek: bágyadtság, láz (a végbélben mért testhőmérséklet magasabb, mint 39,5ºC), sötétbarna vagy véresnek tűnő vizelet, a nyálkahártyák sápadtsága vagy sárgasága. Ilyen tünetek észlelésekor mindenképpen forduljanak állatorvoshoz!

 

Milyen szövődményei lehetnek a betegségnek?

•A heveny veseelégtelenséget a kiszabaduló vérfesték mechanikai és toxikus hatása, valamint a babesiosis során a vesékben kialakuló oxigénhiány okozza. Veseelégtelenségre utalhat a néhány nap alatt kialakuló rossz állapot, hányás, vizelet-szagú lehelet,a vizelet mennyiségének csökkenése (oliguria), vagy súlyos esetben a vizelet termelődésének teljes hiánya (anuria). Az akut veseelégtelenség kezelése az állat állapotától és a vesefunkciótól függően történhet kórházban vagy ambulánsan.

•Az immunhaemolyticus anaemia egy kóros immunválasz miatt alakul ki a szervezetben. Ebben az esetben az immunrendszer nem csak a parazitával fertőzött vörösvérsejteket pusztítja el, hanem az egészségeseket is. Ilyenkor igen súlyos vérszegénység alakul ki. Jellemző tünete a nyálkahártyák nagyfokú sápadtsága, elfehéredése, esetleg sárgasága (a vérfesték sárga színű epefestékké alakul át), a vérszegénység miatt esetleg nehezített légzés is jelentkezhet. A betegséget immunszuppresszív gyógyszerekkel akár 4-6 hétig is kezelni kell. Súlyos esetekben vértranszfúzió adására is szükség lehet.

•Ritkábban a babesiosis egyéb súlyos szövődményeket, pl. véralvadási zavart, hasnyálmirigy-gyulladást vagy agyi tüneteket,légzési elégtelenséget is okozhat.

 

Hogyan lehet diagnosztizálni a betegséget?

 

A vérkenet vizsgálata alapján lehet igazolni a betegséget; a kenetben láthatóak a Babesiákkal fertőzött vörösvérsejtek.

Klinikánkon a babesiosisra gyanús esetekben lehetőleg mindig veszünk vért az állatból a kórokozó kimutatására, a vérszegénység fokának és a vesefunkciónak a megítélésére.

 

Hogyan lehet kezelni a Babesiosist?

 

A kórokozót egy imidokarb hatóanyagú injekcióval lehet elpusztítani (Imizol inj.). Az injekció beadáskor igen fájdalmas és mellékhatásként nyálzást, hányást, hasmenést okozhat, de ezek a tünetek általában ½ - 1 órával a beadás után elmúlnak.

Mivel a betegség szövődményei (főleg a heveny veseelégtelenség) elég gyakoriak, klinikánkon megelőző jelleggel a betegség kezelésekor infúziós kezelést is alkalmazunk, általában 3-4 napig. A kezelés történhet kórházi vagy ambuláns körülmények között is.

 Ha a kutyám egyszer már volt babesiás, elkaphatja-e újra?

A válasz sajnos igen. A babesiosis túlélése sajnos nem jár tartós védettség kialakulásával, így a betegséget az állat már a következő (tavaszi vagy őszi) kullancsszezonban újra elkaphatja.

 

Hogyan lehet megelőzni a babesiosist?

1.Fokozott kullancskontroll: A védekezés szempontjából az első és legfontosabb a kullancsok elleni védekezés. Erre a célra számos készítmény van forgalomban nyakörv vagy ún. spot-on formában. A spot-on készítményt általában havonta ismételve kell alkalmazni, míg a jó minőségű nyakörvek általában az egész kullancs-szezont lefedik (6-7 hónapos hatás). A kullancsok általában az őszi és tavaszi időszakban a legaktívabbak (a nagy hideget és a nagy forróságot kevésbé szeretik). A kullancskontrollal nemcsak a babesiosist, hanem más kullancs által terjesztett betegségeket is meg tudunk előzni.

2.A megelőzésképpen alkalmazott Imizol injekció kb. 25-28 napig véd a fertőzés ellen.

3. Babesiosis elleni vakcina hazánkban jelenleg nincs forgalomban. Egy új fejlesztésű holland oltóanyag (Nobivac Piro) hazai bevezetése folyamatban van.

 

 

Forrás: The pet health library By Wendy C. Brooks, DVM, DipABVP www.vin.com

Árukereső.hu

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében.