petstart

0

A láncon való kutyatartásról...

Ha valaki láncon tart kutyát, akár időzített bombát is tarthatna a kertjében. A kettő ugyanis nem sokban különbözik egymástól.

 

Hallhattuk a híradókban, hogy január 14-én Csengődön kutyatámadás történt, ahol reggel egy láncról elszabadult kutya rontott neki gazdájának. Az ingerszegény környezetben tartott, elhanyagolt kutyák gyakran idegronccsá válnak, ami a legtöbb esetben visszafordíthatatlan állapotokat eredményez és tragédiákhoz vezethet.

 

A kutyák háromféle agresszivitásáról is beszélhetünk

 

Tudni kell, hogy a kutyák ember elleni agresszivitása legfőképp támadó jellegű, amit rendszerint félelem szülhet. Emellett a kutyák harapásakor védekező agresszivitásáról is beszélhetünk, ami legtöbbször kutyák egymás között fellépő harcából áll. Az ebek ragadozó agresszivitása pedig leginkább élelemszerzésre irányul, mely legtöbbször a háztáji és természetben élő állatok kisebb rendű egyedeit veszélyeztetheti.
 

 

Öt gyakori ok, amiért a tartott kutya támad vagy harap

 

1. Sokkhatás következtében gyakran ijedtségből támad az egyébként jámbor házi kedvenc. Elég egy durranás vagy egy véletlen mancsra taposás és kész a tragédia.
2. A kutyák ivarzási időszaka tavasszal és ősszel van. A 2014-es év tavaszias/őszies telében sok kutya hormonháztartása felborul és az ebek párzási időszakot élnek meg. A kutyák orrukkal messziről megérzik a tüzelő állatok szagát, izgatottságukban gyakrabban eszüket vesztve haraphatnak.
3. A felelőtlenül tartott kutyák a gazda hibájából gyakran ideggyengévé és támadóvá válhatnak.
4. A gazda ruházatán gyakran megérzi a kutya az élelmiszer szagát, ami gyakran eredményez kezelhetetlenebb kutyák által harapást, tapasztalatlan gazdáknál sérülést.
5. Dominancia konfliktus: a család kisebb gyermek tagjait gyakran odaengedik a kutyákhoz, de a kutya nem felsőrendű gazdiként, hanem ragadozó mivoltából eredően elejthető "áldozatként" tekint rá.

 

2016-tól tilos lesz láncon tartani a kutyákat

 

A 115/2012. Korm. rendelet módosította a 41/2010. Korm. rendeletet mely meghatározta, hogy 2012. aug. 1-től milyen feltételekkel és milyen hosszú láncra köthető ki kutya. Tilos a "kistestű ebet 4 méternél, közepes testű ebet 6, nagytestű ebet 8 méternél rövidebb eszközzel tartósan kikötve tartani". 2016-tól pedig tilos lesz kutyát láncon tartani!

 

kutyák láncon.jpg

 

Sok állattartás állatkínzássá fajulhat, ami börtönnel is sújtható bűncselekmény. Nagyon fontos (és sokan nem tudják), hogy a háziállatok állapotáért, azok tetteiért a gazda a felelős.
 

 

Forrás: Dr. Pálinkás Viktória , állatvédő jogász

Árukereső.hu

A böngésződben cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében.